Cum hobby-urile din CV te pot ajuta să-i recrutezi pe cei mai buni
Tot mai mulți candidați sunt în căutarea oportunităților profesionale în această perioadă sau, pur și simplu, își doresc să se reprofileze în carieră. Zilnic, s-ar putea să treci prin zeci sau chiar sute de CV-uri ale persoanelor ce candidează pentru joburile pe care le scoți la bătaie. Cum să faci diferența dintre candidați, atunci când ai în față un volum mare de CV-uri? Pe lângă experiența profesională, studiile sau obiectivele în carieră ale acestora, ar fi bine să acorzi atenție și rubricii dedicate hobby-urilor și pasiunilor. Iată cum aceasta te poate ajuta să-i alegi pe cei mai buni!
Cu ochii pe hobby-urile candidaților.Ce poți să afli despre ei
Dacă au abilități de leadership
De cele mai multe ori, oamenii se implică în activitățile de voluntariat pentru a se detașa de la task-urile de la job, pentru a-și descoperi pasiunile, a-și dezvolta creativitatea sau, pur și simplu, pentru a ajuta persoanele care se află în situații dificile. Astfel, s-ar putea să descoperi candidați ce au roluri de gestionare a activităților în diverse asociații caritabile. Aceste persoane ar putea fi potrivite pentru joburile ce presupun abilități de leadership.
Dacă excelează când vine vorba de munca în echipă
Activitățile în care sunt implicați candidații în afara orelor de lucru spun multe despre modul în care aceștia relaționează cu persoanele din jur. Spre exemplu, dacă un candidat face un sport de echipă, poți presupune că este obișnuit să colaboreze cu ai săi colegi, iar această abilitate poate fi transferată cu ușurință și în mediul profesional. Pe de altă parte, dacă un candidat este pasionat, spre exemplu, de tâmplărie, înseamnă că este autonom, dar știe să-și planifice programul de lucru și cum să-și gestioneze resursele pentru a livra un produs.
Cât de dezvoltată este latura creativă
În ceea ce privește persoanele pasionate de activitățile artistice precum este pictura sau muzica, acestea s-ar putea să aibă o latură creativă bine dezvoltată. Acești candidați, de regulă, se potrivesc pentru pozițiile din marketing, unde creativitatea este esențială. Același lucru este valabil și pentru persoanele care-și petrec timpul liber gătind. Deseori, acestea știu să improvizeze, chiar și în situațiile în care nu au resursele necesare pentru a realiza anumite task-uri.
Dacă multitasking-ul le este a doua natură
Unii candidați nu se limitează la 1-2 hobby-uri în CV, ci trec o listă de activități în care sunt implicați în timpul liber. La prima vedere, s-ar putea să te gândești că persoanele respective nu mai au timp și pentru un job full-time. Totuși, depinde de perspectiva din care privești lucrurile. De exemplu, o persoană cu mai multe hobby-uri ar putea să fie capabilă să gestioneze mai multe sarcini simultan la job și să fie o maestră când vine vorba de managementul timpului.
Dacă știu să-și stabilească obiective, dar și să le atingă
Îndeplinirea obiectivelor este esențială la majoritatea locurilor de muncă, indiferent de poziție sau de domeniu. De aceea, dacă vrei să recrutezi o persoană dedicată, care să depună eforturi pentru a-și îndeplini scopurile, ar fi bine să te uiți la candidații care sunt implicați în activitățile de agrement. Cu siguranță, aceștia vor putea duce până la capăt un proiect și nu vor fi reticente la nou.
Atunci când te afli în căutarea unui candidat potrivit, trebuie să ții cont de mai multe aspecte: de experiența anterioară, de studii, de personalitatea acestuia, chiar și de felul în care și-a redactat CV-ul. Totodată, e important să-ți dai seama dacă acesta se va putea integra în noua echipă și dacă valorile lui sunt aliniate cu cele ale companiei din informațiile din CV. Iar rubrica de hobby-uri este o oportunitate bună de a cunoaște oamenii ce candidează pentru rolurile scoase la bătaie, ar fi bine să nu o ratezi!
Ți-a plăcut articolul despre hobby-urile candidaților? Citește și:
Ce să faci/Ce să nu faci Pentru a face loc inovației în echipa ta