consiliere psihologica
Focus

Cum își mențin angajații echilibrul emoțional

Studiu eJobs

Ultimele 12 luni au adus schimbări majore în viața românilor, atât în plan personal, cât și profesional. Cum elementul de control a fost limitat asupra multora dintre aceste schimbări, echilibrul emoțional al angajaților și al candidaților a fost adesea pus la încercare, iar cel mai recent sondaj derulat de eJobs arată că starea de spirit pe care o invocă cei mai mulți respondenți este incertitudinea, asociată cu o puternică teamă de viitor.

O treime dintre cei care au participat la studiu spun, însă, că au acum o perspectivă mult mai clară asupra priorităților din viața lor și tot atâți declară că ultimul an i-a făcut mai puternici și sunt, prin urmare, mai optimiști cu privire la ce urmează să se întâmple.

Cu toate acestea, după un an deloc ușor, 20% dintre participanții la cercetare se simt deprimați. Lor li se alătură destul de mulți respondenți care spun că și-au pierdut echilibrul emoțional în pandemie sau care se simt singuri.

”Când anul trecut, pe vremea aceasta, la aceeași întrebare exista un număr la fel de mare de persoane care se simțeau însingurate, nesigure cu privire la viitor sau deprimate, aveam tendința să credem că este firesc și că toate aceste stări sunt un efect al impactului imediat al declansării pandemiei. Un an mai târziu vedem însă că problema s-a cronicizat și că sunt foarte mulți angajați și candidați care fac față foarte greu provocărilor de zi cu zi. Vorbim în special de cei care și-au pierdut jobul și nu au reușit să îl înlocuiască, de cei care lucrează în companii a căror activitate a fost afectată sau este în pericol sau de cei care încă nu s-au acomodat la munca de acasă. Iar efectele acestor stări ajung, din păcate, aproape întotdeauna să își pună amprenta asupra performanței de la locul de muncă”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales, eJobs.

 

Consiliere psihologica: cum își mențin angajații echilibrul emoțional?

În acest context, o treime dintre cei chestionați au spus că au simțit în ultimul an nevoia de a primi consiliere psihologica specializat, însă, în ciuda acestui fapt, 62% nu au făcut nimic în acest sens, motivul cel mai des invocat fiind lipsa banilor. 18% nu s-au simțit confortabil să discute despre problemele lor cu cineva străin, iar 5% s-au temut că ar putea fi judecați de cunoscuți.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

”Companiile conștientizează faptul că sănătatea emoțională a angajaților este un aspect pe care nu îl mai pot neglija pentru că impactul pe care îl are în business este uriaș. Pe acest fond, consiliere psihologica începe să își facă loc, ca beneficiu, în structura pachetelor extrasalariale oferite de companii. Datele acestui studiu ne arată că doar 4% dintre cei care au făcut terapie în ultimul an au avut acest serviciu plătit de compania pentru care lucrează. Din păcate, o altă concluzie a studiului arată că 40% dintre respondenți simt că managerii din compania pentru care lcurează nu sunt interesați de sănătatea emoțională a angajaților”, mai spune Roxana Drăghici.

Sondajul a fost derulat în luna martie a acestui an, pe un eșantion de 850 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 56 de ani.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Putem avea un „remote onboarding” magic?

Vrei să devii inspector de resurse umane?

Cine sunt campionii aplicărilor

Categorii:
Focus

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*