Tot ce ar trebui să știi despre Fresh Start Effect
Focus

Tot ce ar trebui să știi despre Fresh Start Effect

Cum se recuperează motivația pierdută

Dacă ai sesizat că, pe final de 2022, benzina membrilor din echipe a cam ajuns pe roșu poate ar trebui să profiți de Fresh Start Effect pentru a face câteva schimbări. Mai mici sau mai mari. După nevoi. Anul nou poate veni cu o schimbare totală de mindset.

Fresh Start Effect nu e o descoperire revoluționară, ci doar o denumire generică dată de psihologi fenomenului pe care l-ai simțit și tu, negreșit, atunci când ți-ai propus ca la început de an să te lași de fumat, să mergi mai des la sală, să ai o dietă mai echilibrată. Energia și motivația pe care o oferă o simplă schimbare calendaristică ar trebui folosite și la job, mai ales dacă iei în calcul să implementezi noi tehnologii, să experimentezi un program diferit de lucru și chiar să faci reconversii profesionale interne.

 

Începe cu o analiză a performanței!

Înainte de a te putea folosi de Fresh Start Effect în avantajul tău sau al echipei care trebuie să facă o schimbare, trebuie să-ți faci o idee despre momentul curent. Dacă nu știi unde te afli în prezent, nu vei putea obține o direcție clară pentru viitor. De exemplu, cum ți-ai putea propune să fii de două ori mai productiv, dacă nu știi cât de productiv ești acum? Și nu, nu e ok să calculezi ochiometric sau să te bazezi pe instinct. Ai nevoie de date concrete, palpabile.

În efectuarea acestei analize preliminare și pentru a pune la cale un plan de îmbunătățire ar fi bine să ai răspunsuri la următoarele întrebări:

  • Ce face bine în prezent echipa?
  • Ce ți-ai dori să facă mai mult?
  • Ce obiective vrei să bifeze în noul an?
  • De ce are nevoie echipa pentru ca aceste lucruri să se concretizeze?

 

Contează timing-ul când vorbim despre Fresh Start Effect?

Acum, pentru că știi unde te poziționezi, ce vrei să îmbunătățești, dar și cum vei măsura succesul acestei schimbări, următorul pas firesc este programarea unui nou început. Alegerea evidentă, la îndemână, este un nou început. Poate fi prima zi din săptămână a unei noi luni, sau prima zi după reîntoarcerea la birou din vacanță. Însă, uneori, poate nu ai timp să aștepți până luna următoare pentru a implementa o schimbare. Ce e de făcut în acest caz? Timpul este doar o chestiune de percepție și, deși marți nu este începutul unei noi săptămâni, este totuși o nouă zi, iar singurul lucru care te împiedică să-l transformi în noul tău început ești chiar tu.

 

Cum se păstrează motivația

Ai făcut planul de bătaie, ai stabilit punctul de începere și chiar a trecut perioada de debut a schimbării. Cum faci însă să nu pierzi avântul conferit de Fresh Start Effect? O soluție inspirată am reperat la scriitorul Ernest Hemingway, pe care o poți împărtăși și celor din echipa ta. Filosofia sa de lucru suna în felul următor:

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

„Cel mai bun mod [de a scrie] este să te oprești întotdeauna când îți merge bine și când știi ce urmează să scrii în continuare. Dacă faci asta în fiecare zi… nu vei simți niciodată că ești blocat.”

În ce fel te ajută asta? Părăsirea unei sarcini cu intenția de a o relua este echivalentul pregătirii bagajului de sală cu o seară înainte. Primul pas a fost deja făcut și vei avea un motiv în minus pentru a amâna pe o perioadă nedefinită.

 

Cine are de câștigat vs. Cine ar putea să aibă de pierdut

De pe urma unui restart pot beneficia, în special, persoanele care nu trec prin cea mai productivă perioadă a carierei, persoanele care se simt demotivate, care nu-și respectă deadline-urile alegând, nu mereu conștient, să procrastineze. Iar ele, cel mai probabil, dat fiind contextul pe care-l traversăm, nu sunt deloc puține la număr.

În cazul acestora Fresh Start Effect își arată pe deplin beneficiile, deoarece le ajută să depășească hopul emoțional prin care trec, să o ia de la zero fără să facă, de fapt, o schimbare radicală în carieră. La polul opus se situează însă cei care înainte de restart performau excelent. Pe aceștia s-ar putea să-i bulverseze schimbarea, să le afecteze ritmul de lucru și rezultatele, cel puțin pe moment. Astfel că dacă te decizi să implementezi o schimbare majoră în companie, nu e de ajuns să ții cont de date generale, ci ar trebui să analizezi și-n particular, pe echipe, dacă un nou început va fi bine primit de cât mai mulți dintre membrii acestora. Ca să nu faci o schimbare doar de dragul schimbării. Ca să fie (și mai) bine!

 

Ți-a plăcut acest articol despre Fresh Start Effect? Citește și:

Cursuri online la care poți participa în februarie

Are stofă de manager?

Categorii:
FocusLeadershipUpdate

Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrarea Afacerilor din cadrul Academiei de Studii Economice București a dat în 2008 de gustul jurnalismului și, de atunci până în prezent, încearcă să combine latura practică, realistă, insuflată de facultate, cu cea magico-escapistă a scrisului. La We Are HR și eJobs este atât ochiul critic, analitic, cât și creator de conținut. Iubește în special interviurile realizate cu lideri, antreprenori și specialiști în HR care-i oferă o altă perspectivă, una extrem de aplicată, asupra pieții muncii.

Leave a Reply

*

*