recruiter
Interviu

HR Start: cum e să fii recruiter la început de drum?

De vorbă cu Ana-Maria Avram de la Capgemini

Am tot vorbit despre începuturi la modul mai mult sau mai puțin teoretic, mai mult sau mai puțin aplicat. Am vrut însă să vedem și ce înseamnă startul când vine vorba chiar de o carieră în HR. Așa că am stat de vorbă cu Ana-Maria Avram, Junior Recruiter la Capgemini, despre pasiunea pentru HR. Te invităm să afli și tu ce ne-a dezvăluit!

 

Cum arată începutul carierei pentru un recruiter?

recruiter

Ana-Maria Avram – Junior Recruiter la Capgemini (26 de ani)

Primii colegi, primul manager, primele greșeli la job sau prima carte de vizită. Cu toții ne amintim de momentul și bucuria pe care le-am avut atunci când am fost angajați pentru prima dată. Decizia de a rămâne în sectorul în care am debutat sau de a încerca și în altă parte depinde de pasiunea pe care o avem față de domeniul respectiv. Iar pasiunea nu se măsoară în numărul de ani de experiență sau de proiecte din care am făcut parte, ci în entuziasmul față de activitatea de la job. Asta am remarcat la Ana-Maria, tânăra care, deși abia își pune bazele carierei în HR, nu are niciun dubiu că a luat decizia corectă.

 

Povestește-ne despre cum ți-ai început cariera.

Am studiat istorie timp de trei ani, în cadrul ciclului de licență, apoi am hotărât să schimb puțin direcția profesională și am ales să fac un program de masterat în Resurse Umane. În cadrul companiei Capgemini lucrez din august 2019, unde timp de 3 luni am parcurs un program de internship în cadrul echipei de recrutare. Ulterior am fost promovată pe un rol de Junior Recruiter.

 

Când ai descoperit pasiunea pentru acest domeniu?

Pe perioada studiilor am înțeles, la nivel teoretic, ce presupune domeniul, însă pasiunea pentru HR am descoperit-o după ce am început să lucrez. Știam că domeniul resurselor umane nu te lasă să te plictisești, iar pentru mine acest aspect contează foarte mult, mai ales că e o activitate care-mi ocupă o bună parte din zi.

 

De ce are nevoie un tânăr la început de drum în HR?

Cel mai important este ca acesta să fie deschis să învețe și să-și dezvolte aptitudinile. De asemenea, contează foarte mult prezența unui mentor care să-l poată ghida în direcția potrivită.

 

Cum îți îmbogățești cunoștințele în HR?

Încerc mereu să învăț din acțiunile colegilor, dar și din greșelile mele. Totodată, încerc să particip la diverse cursuri online care sunt de folos pentru dezvoltarea mea profesională. Recent am urmat un curs online de recrutare și onboarding, dar am urmat și cursuri de business writing și design, care mi-au fost de ajutor în zona de employer branding.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

 

Cât de mult contează compania în care te angajezi pentru prima dată?

Ea are o importanță semnificativă în procesul de creștere profesională, deoarece trebuie să ofere mediul potrivit pentru învățare, să te provoace să-ți depășești limitele și totodată să-ți ofere posibilitatea să crești. Eu mi-am dorit să lucrez într-o companie multinațională și să fac parte dintr-un departament de HR bine structurat, care înglobează mai multe arii de HR, precum recrutare, admin și L&D, astfel încât să pot înțelege domeniul pe de-a întregul.

 

Ce arie a resurselor umane îți place cel mai mult și de ce?

Având experiență până acum doar în zona de recrutare, nu aș putea spune că am o zonă preferată. Din informațiile pe care le am la dispoziție și din experiența colegilor din companie, pe lângă recrutare, mă atrage și zona de HR Admin și mi-ar plăcea să lucrez și în această direcție.

 

Cum îți vezi cariera peste 5-10 ani?

Acum, pentru mine, o estimare cu privire la ce voi face în următorii 5-10 ani ar fi cam îndrăzneață, însă îmi doresc mult ca în viitor să fac parte din departamentul de recrutare al unei multinaționale din domeniul IT cu o cultură organizațională foarte clar definită.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Pentru toate începuturile lumii!

Cum oferi echipei sentimentul de apartenență 

Cum afectează lipsa somnului performanța la job

Categorii:
Interviu

Face parte din echipa eJobs de circa 5 ani. Perioadă în care scrie despre provocările cu care se confruntă confruntă oamenii de HR, managerii, antreprenorii. Și vine cu soluții concrete/aplicabile pentru acestea. Creionându-le atât prin urmărirea tendințelor de pe piața muncii, cât și prin feedback-ul constant primit atât de la companii & de la candidați. Pasiunea pentru nevoile angajaților și companiilor a descoperit-o în 2014, când a luat contact prima oară cu zona de resurse umane. Ulterior, a ocupat timp de doi ani poziția de editor la Ziarul Financiar.

Leave a Reply

*

*