brainstorming rezultate
Dezvoltare personala

Brainstorming care chiar aduce rezultate

3 metode eficiente ca să ajungi rapid la soluții

Brainstorming-ul este probabil cea mai utilizată metodă de a veni cu idei inovatoare, dar este totodată și una dintre cele mai controversate, pentru că aduce cu sine și blocaje, nu doar soluții. Cum poți să te asiguri atunci că ajungi cu adevărat la rezultatele pe care ți le dorești printr-o sesiune de brainstorming? Încearcă următorii pași:

 

1. Ține minte regulile de brainstorming

Creată în anii ’50 de publicitarul Alex Osborn, tehnica de brainstorming se bazează pe patru reguli importante:

  • Generează cât mai multe idei
  • Prioritizează-le pe cele cu adevărat inovatoare
  • Combină ideile generate și rafinează-le
  • Abține-te de la critici pe parcursul exercițiului

 

2. Contracarează blocajele des întâlnite cu soluții simple

  • Implică-i și pe cei care evită să răspundă, ca să te asiguri că nimeni nu lenevește
  • Îndeamnă-i pe cei care par nesiguri de ideile lor să vorbească
  • Împarte grupul în echipe dacă ai 6+ membri, ca să auziți ideile tuturor și să ajungeți la cele mai bune

 

3. Testează diverse metode de brainstorming

Se întâmplă des ca brainstorming-urile neghidate să devină haotice. Aruncăm repede cu idei, vorbim unii peste alții, criticăm propuneri, nimeni nu ține minuta și plecăm din sala de ședințe mai confuzi decât atunci când am intrat. Pentru a evita această situație, încearcă una dintre aceste metode:

 

Metoda #1. Round Robin

Pe rând, fiecare membru al echipei care participă la brainstorming trebuie să prezinte o idee. Abia apoi poate cineva să propună o a doua idee sau să o critice pe alta. Prin această metodă te asiguri că fiecare persoană din echipă ia parte activ la propunerea soluțiilor.

 

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Metoda #2. World Café

Metoda World Café e excelentă dacă ai o echipă mare, de la care nu ai timp să auzi toate ideile. Împarte echipa în grupuri mai mici și pune-i pe membrii lor să discute problema și soluțiile. La final, fiecare grup trebuie să prezinte cea mai bună idee.

 

Metoda #3. Reverse Brainstorming

Dacă brainstorming-ul în general e menit să te ajute să găsești soluții pentru probleme, Reverse Brainstorming-ul îți cere să propui chiar tu potențiale probleme. E o metodă excelentă de a face previziuni în afaceri și de a-ți pregăti echipa pentru orice situație.

 

 

Descoperă și alte articole dedicate soluțiilor:

Back to school – cum iei decizii pe baza metodei științifice?

Soluția e la tine. Nu fi tu obstacolul.

Arta întrebării. Cum îți ghidezi echipa către soluții?

Categorii:
Dezvoltare personala

Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orientându-se mai degrabă pe ceea ce poate face acest domeniu pentru Industria de Recrutare. După ce a finalizat un masterat în Antropologie la Central European University, a realizat că e fascinată de felul în care se creează adevărate comunități în interiorul companiilor. De aici a pornit pasiunea pentru People Management & Company Culture, o pasiune pe care a transformat-o în job în cadrul echipei eJobs România, devenind chiar Specialist acreditat în Brandingul de Angajator în 2019, după ce a absolvit Academia de Employer Branding al Universum Global.

Leave a Reply

*

*