motivarea angajatilor
Leadership

Motivarea angajatilor sau cum să-i ajuți să fie mai creativi la job

Focus pe echipă

Un angajat fericit este un angajat productiv. Un angajat productiv va aduce întotdeauna un plus de valoare unui proiect, echipei din care face parte și, pe termen lung, companiei. De aceea este foarte important ca managerul să aloce timp și resurse în motivarea angajatilor, să creeze și să mențină un mediu pozitiv, dinamic și plin de oportunități de dezvoltare. Despre cum îți poți menține echipa implicată și concentrată, dar și cum să coordonezi o echipă cât mai eficient pentru ca potențialul acesteia să fie pus cât mai mult în valoare, vorbim în continuarea articolului.

 

Motivarea angajatilor sau cum să-i ajutăm să fie implicați la job

Cu siguranță, această perioadă sensibilă pe care o traversăm cu toții ne-a învățat că este absolut necesar să rămânem o echipă unită, iar comunicarea între manageri, liderii din companie și angajați, este elementul cheie.

De asemenea, această perioadă ne-a făcut să înțelegem cât de importantă este sănătatea noastră fizică și psihică și astfel să realizăm faptul că acest lucru ne ajută să rămânem o echipă eficientă.

În aceeași măsură, la fel de importantă a rămas motivarea angajaților. Motivația echipei este reflectată în nivelul de implicare pe care membrii acesteia îl simt față de munca lor, în dorința acestora de a persevera și de a fi proactivi într-o echipă.

Acest lucru se întâmplă, bineînțeles, când și satisfacția și beneficiile angajatului sunt direct proporționale cu volumul de muncă depus. Atunci când un angajat se simte bine la locul de muncă, este apreciat, are o echipă în care se simte acceptat și ascultat, atunci productivitatea acestuia va crește considerabil și, totodată, munca prestată va fi de calitate.

 

Ce rol are liderul?

În tot acest proces trebuie să înțelegem ce rol important avem noi, liderii unei echipe, în a-i ajuta pe colegii noștri să devină cea mai bună versiune a lor la locul de muncă și, tocmai de aceea, trebuie să venim întotdeauna cu metode de motivare și creștere a gradului de productivitate.

În primul rând, chiar dacă este o perioadă sensibilă, motivarea angajatilor vine odată cu oportunitățile lor de dezvoltare în companie și șansa de a învăța pe parcurs lucruri noi care să le capteze atenția și să-i mențină implicați în munca pe care o realizează. Pentru a-i păstra implicați, motivați și mereu la curent cu noutățile de pe piața muncii este necesară oferirea de training-uri pentru angajați, care să îi ajute să își dezvolte anumite competențe și abilități sau să își extindă paleta de cunoștințe pe un anumit topic.

În continuare, este foarte important să ne menținem o atitudine constructivă, pozitivă și empatică față de angajații noștri, pentru ca aceștia să se simtă încurajați să își exprime ideile și viziunile liber și să comunice cât mai deschis, fără teama de a greși sau de a fi judecați. Pentru orice angajator, este esențial să creeze un mediu plăcut și sigur de lucru.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

Un aspect foarte interesant de menționat este că angajații răspund, de obicei, foarte bine atunci când există recompense sau bonusuri pentru munca prestată. Este foarte benefic pentru angajați să vadă că munca lor este apreciată, iar cel mai bun mod în care le putem arăta acest lucru este prin a le recunoaște meritele și prin oferirea unui feedback pozitiv de fiecare dată când aceștia îl merită.

Nu în ultimul rând, atunci când există rezultate cu adevărat mărețe, trebuie luată neapărat în vedere posibilitatea avansării în carieră a unui angajat, oferirea de responsabilități suplimentare sau chiar mărirea salariului.

De obicei, fiecare firmă are un procent de 10-20% dintre angajați care sunt tot timpul implicați, muncesc din greu și fac tot posibilul pentru a îndeplini atât indicatorii de performanță individuali, cât și pe cei de echipă. Rolul liderilor este de a cunoaște foarte bine acești angajați. Obiectivul este acela de a nu-i pierde, dat fiind faptul că aceștia sunt esențiali în perioadele dificile. Mai mult decât atât, pentru a-i ține aproape este necesar să știm cum să le arătăm apreciere, să fim receptivi la problemele lor și să le oferim recompense atunci când este cazul, pentru a-i ajuta să ajungă la nivelul salarial pe care și-l doresc. Recomand menținerea unei relații bune cu angajații care sunt mereu implicați, deoarece ei au fost și vor rămâne mereu alături de firmă și menținerea unui canal de comunicare eficient cu aceștia pentru a le putea împărtăși liber planurile de viitor ale firmei.

O altă metodă prin care putem investi în motivarea angajatilor este prin încurajarea individualității și exprimării creativității lor. În acest sens, prin oferirea unor șanse prin care aceștia pot să investească resursele creative, fie prin abordare, idei sau execuția unui task, angajații vor deveni mult mai implicați și mai fericiți la locul de muncă.

Așadar, este esențial să înțelegem cât de important este rolul nostru, de lider, în viața profesională a angajaților și să ne bucurăm de această misiune frumoasă de a le oferi un mediu pozitiv, plăcut și sigur la locul de muncă. Cu siguranță, dacă noi le inspirăm încredere, la rândul lor vor face același lucru și vor deveni cea mai bună versiune a lor.

Însă, liderii trebuie să fie constanți, deschiși la noi provocări și trebuie să investească cât de mult posibil în relația pe care o stabilesc cu fiecare membru al echipei. Chiar și un zâmbet încurajator, oferit din suflet, este un pas mic, dar câteodată atât de însemnat pentru a-ți ține oamenii aproape și pentru a-i motiva.

 

Ți-a plăcut articolul despre motivarea angajatilor? Citește și:

Cele mai noi vești din piața muncii

Schimbarea prin ochii managerilor 

Cinci motive pentru care ai nevoie să iei pulsul echipei acum 

Categorii:
Leadership

Contributor / / Gestionează mixul de Marketing al unei companii de electro-retail cu tradiție pe piața locală și oferă insight-uri despre profilul, necesitățile și skill-urile angajaților într-o industrie extrem de dinamică.

Leave a Reply

*

*