15 metode care te conduc spre soluții mai bune
Dacă-n trecut multe decizii în HR erau luate instinctual, pe baza experiențelor anterioare, dar și pe feelingul specialistului, în prezent ai o mulțime de date și instrumente de partea ta. Nu mai e nevoie să întorci problemele pe toate părțile și să pui multă presiune pe tine pentru a ajunge la soluția câștigătoare. Așa că-ți propunem un exercițiu. Ce-ar fi dacă ai renunța la acest cocktail de trăiri și ai descoperi cele mai bune soluții savurând partea interactivă, dar și extrem de practică a acestui mecanism? Back to school, brainstorminguri, hărți mentale, jocuri și chiar detașarea completă – află din articol ce metode ai la îndemână.
Metoda I: Back to school
Chiar dacă poate ai uitat multe noțiuni teoretice din cele învățate la școală, când ai de luat decizii importante e un moment bun să-ți aduci aminte de o activitate care sigur îți plăcea: experimentele științifice. Totul era împărțit în etape bine definite, astfel încât să te conducă spre o concluzie bine documentată.
Iată în ce constă Metoda Științifică :
➊ Constatarea — pe baza unei observații (de exemplu că angajații nu mai folosesc pachetul de beneficii), formulezi o întrebare. În acest caz: Ar trebui să modific pachetul de beneficii pentru angajați?
➋ Întrebarea o poți adresa prin e-mail sau canalele de comunicare internă. Să spunem că vei afla că nu sunt mulțumiți de pachetul actual, pentru că unele beneficii nu li se potrivesc.
➌ Ipoteză — Pe baza cercetărilor tale, formulează o ipoteză sau o afirmație căreia dorești să-i testezi validitatea. De exemplu: Dacă le ofer posibilitatea de a opta pentru un pachet flexibil de beneficii, ar fi mai folosite?
➍ Experimentul — pe o perioadă de test definită, lasă angajații să-și aleagă singuri beneficiile și să ofere feedback.
➎ Concluziile — notează datele experimentului.
➏ Rezultate — Formulează rezultatele pe baza datelor pe care le-ai colectat. De exemplu, poți constata că 80% dintre angajați sunt mulțumiți de noua opțiune de a avea flexibilitate în alegerea beneficiilor.
Urmărește și celelalte metode în articolele următoare.
Articol scris de Steluța Năstase-Lupu și Iulia Văcăroiu.
Ți-a plăcut articolul despre metoda Back to school? S-ar putea să-ți placă și:
Soluția e la tine. Nu fi tu obstacolul