Principiul Pareto
HR Trends

Principiul Pareto te ajută să lucrezi mai eficient #TimeManagement

Mai multe rezultate, cu mai puțină muncă

Ești genul de specialist care petrece prea mult timp pe lucruri mărunte? Atunci Principiul Pareto s-ar putea să fie exact tehnica de care ai nevoie pentru a-ți îmbunătăți managementul timpului.

Conceput de economistul Vilfredo Pareto în 1896, principiul pleacă de la următoarea premisă:

 

80% dintre rezultatele tale sunt rezultatul a 20% din muncă

 

Ce înseamnă de fapt Principiul Pareto?

În cuvintele autorului Brian Tracy, înseamnă că:

„Dacă ai o listă cu zece task-uri, două dintre acele sarcini vor valora cât celelalte opt puse laolaltă.”

Desigur, nu putem generaliza și e foarte posibil să ai de fapt chiar patru, cinci sau șase task-uri cu adevărat importante în acea listă. Ce sugerează în schimb Principiul Pareto sunt câteva reguli simple, care te pot ajuta să lucrezi mai puțin și mai bine.

Pareto principiu

 

Cum îl poți aplica în activitatea ta?

➊ Reprioritizează
Notează-ți toate task-urile dintr-o zi sau dintr-o săptămână și apoi rescrie-le, de data asta pornind de la cea mai importantă la cea mai puțin presantă. Așa vei ști clar pe ce trebuie să te axezi înainte de toate.

➋ Deleagă
Ai task-uri care îți ocupă foarte mult timp, dar care nu îți aduc niciun fel de rezultate? Îndreaptă-le spre un coleg mai tânăr, care își dorește mai multe responsabilități sau angajează un intern pe care să îl mentorezi.

PRIMEȘTE CELE MAI NOI ARTICOLE DIRECT ÎN INBOX👇

➌ Stabilește-ți obiectivele
Ce vrei să obții din ceea ce faci? O avansare? O mărire de salariu? Aliniază-ți constant munca cu obiectivele tale.

➍ Optimizează-ți programul
Când lucrezi cel mai bine? Imediat cum te trezești? După cafea? După-amiaza, când știi că se termină programul? Noaptea, cu bufnițele? Alege să lucrezi la cele mai importante task-uri atunci când productivitatea ta e la nivel optim.

Și, nu în ultimul rând, elimină lucrurile care ți-ar putea distrage atenția cât timp lucrezi la acel 20%!

 

Lucruri de reținut atunci când implementezi principiul Pareto

Principiul Pareto nu se aplică în toate situațiile. Deși multe situații prezintă o distribuție Pareto, nu există nicio garanție că principiul se va aplica în scenariul specific cu care aveți de-a face și există situații în care o distribuție diferită ar putea fi mai relevantă.

Principiul Pareto nu este doar o distribuție 80/20. Deși principiul Pareto se referă în special la o distribuție 80/20, în practică s-ar putea să întâlnești o varietate de alte distribuții, cum ar fi 90/10 sau 70/30. Ca atare, concluzia-cheie din principiul Pareto este să cauți situații în care o proporție mică de cauze este responsabilă pentru o mare parte a rezultatelor, mai degrabă decât să cauți un raport specific între cauze și rezultate. În plus, dacă te implici într-un proces pe termen lung, asigură-te că-ți reevaluezi situația periodic și ajustezi de fiecare dată lucrurile conform principiului Pareto, deoarece distribuția dintre cauzele și rezultatele relevante se poate schimba în timp.

În cele din urmă, ca și în cazul oricărui alt principiu după care te ghidezi, atunci când aplici Pareto ar trebui să te asiguri că iei în considerare oricare alți factori suplimentari care ar putea fi importanți, dincolo de relația cauză-rezultat. De exemplu, asta înseamnă că dacă oferi un serviciu software și încerci să decizi ce erori să remediezi în funcție de câți utilizatori le-au raportat, probabil că vei dori să remediezi o eroare gravă care poate cauza probleme critice de securitate, chiar dacă doar un singur utilizator a observat-o.

Acest articol a fost realizat de Diana Mărășoiu,  Steluța Năstase-Lupu, Mihaela Pascari, Iulia Văcăroiu.

 

Ți-a plăcut articolul despre Principiul Pareto? Citește și:

Cum să câștigi lupta cu timpul
Pune preț pe tehnica Pomodoro
Aplicații care-ți fac liber în agendă
5 secrete de time management pentru a lucra mai eficient

Categorii:
HR Trends

Proiectul We Are HR, lansat în 2017, își propune să vină în întâmpinarea managerilor și specialiștilor în resurse umane cu cele mai noi tendințe din domeniu și cu o perspectivă diferită asupra proceselor de recrutare, retenție și motivare a talentelor. Atât site-ul cât și revistă omonimă oferă informații esențiale și statistici relevante despre industrie și pun în discuție tehnicile actuale de recrutare, precum și instrumentele și tehnologiile folosite în acest proces și modul în care acestea influențează viitorul unei noi generații de candidați și angajați.

Leave a Reply

*

*