3 idei pentru a uni echipa care nu te costă nimic
În ultimii ani ne-am dat peste cap cum am putut pentru a ne ține angajații fericiți. Am cheltuit bugete enorme pe beneficii, teambuilding-uri și starea lor de bine. OK, nu mai avem niciun dubiu că banii pot cumpăra ceva din fericirea angajaților, însă ce faci atunci când nu dispui de ei? Cum poți crește coeziunea în echipa ta dacă bugetul de anul ăsta nu e generos deloc?
Hai să vedem!
Leonard Rizoiu, Managing Partner la leoHR, e de părere că avem o mulțime de soluții la îndemână care nu ne costă absolut nimic. Așa că înainte de a te plânge că ești legat la mâini și la picioare din lipsă de buget, hai să privim partea plină a paharului și să fim inventivi!
De ce ai vrea să crești coeziunea? Pentru că acolo unde oamenii se înțeleg bine, și rezultatul muncii lor este unul mult mai performant, e simplu.
1. Implică-ți echipa în proiecte umanitare!
Donațiile financiare, de haine sau alimente sunt întotdeauna binevenite, însă ele nu fac subiectul articolului de față. Aici vorbim despre a face lucruri împreună cu echipa. Ce poți face în sensul ăsta?
„Putem merge să ajutăm o casă de copii, să ne jucăm cu ei, să le oferim din cunoștințele noastre, să facem temele cu ei. Lucrul ăsta unește o echipă. Când vorbim despre lucruri umanitare, de cele mai multe ori ne sensibilizează foarte mult”, e de părere Leonard Rizoiu.
O poți împacheta cât de creativ vrei, apelează la echipa de marketing dacă e nevoie. Nu trebuie să pui toată compania pe pauză pentru asta – două-trei ore la final de zi ar trebui să fie suficiente. Vineri poate fi o zi excelentă pentru a face asta, iar tu poți bifa astfel și Short Friday, și Generous Friday, 2 în 1, bingo!
2. Du-ți echipa în bucătărie!
Se spune că dragostea trece prin stomac, însă nu se spune ce fel de dragoste, așa că putem presupune că și cea față de colegi intră aici – lăsând deoparte orice conotație romantică, evident, căci și asta face subiectul altui articol.
Dacă spațiul îți permite și aveți la dispoziție o bucătărie, organizează o zi în care să gătiți împreună. Cum ar fi să vă începeți dimineața cu o omletă delicioasă și aburindă? Fiecare poate aduce ingredientele de care are nevoie pentru rețeta sa. Buget total? Zero!
Arta culinară poate fi dusă și mai departe de atât, stârnind spritul competitiv în colegii tăi. „Facem câteva echipe, un mic concurs, lucrurile se precipită, facem echipă cu cel de lângă noi, astfel încât să fie toată lumea băgată în seamă, în funcție de tipologii”, ne îndeamnă Leonard.
Dacă spațiul de lucru nu-ți permite însă aburi și prăjeală, nu renunța cu totul la idee! Organizează un prânz la care fiecare să aducă pentru colegi ceva gătit de el și stați cu toții la masă. Faceți o listă comună să nu vă suprapuneți și pentru a avea un overview mai bun al lucrurilor de care mai e nevoie.
3. Cu echipa la plimbare
Dacă pentru primele idei e nevoie de o pregătire, venim cu una care se poate rezolva cu un singur e-mail. Fă o regulă ca în fiecare marți, să zicem, la ora 10 (tot cu titlu generic), timp de 15 minute, toată lumea din companie să dea o tură în jurul clădirii. Sau să meargă la o cafea. Evident că vor fi cei care vor avea meeting-uri, dar restul nu ar trebui să aibă nicio scuză.
15 minute în care NU se lucrează – angajații ar trebui să aprecieze asta. Unde mai pui că e un pretext numai bun pentru colegii care nu interacționează de obicei să schimbe câteva vorbe între ei. Cum îi urnești de la birouri? Cu forța dacă e nevoie în prima fază, însă cu siguranță n-ar trebui să ai mult de lucru. Știm cu toții cum e cu pauzele lungi și dese!
„Putem face lucruri în timpul programului. O oră ieșim în parc și fiecare vine cu idei despre cum ar salva lumea, în zona de creativitate. Pentru că atunci când ducem oamenii în zona de visare ei nu mai au filtrele necesare, acel bright face și bright side of personaity, și atunci sunt mult mai deschiși să primească și să sudeze relațiile interumane din cadrul echipei”, sugerează Leonard Rizoiu.
Acum că bugetul nu mai e, în sfârșit, o problemă, să trecem la implementare! Succes!
Ți-a plăcut articolul? Citește și:
Înainte să se ajungă la demisie
Șapte trenduri în HR pentru 2019